top of page

ORMANDA MANTAR AVI

Güncelleme tarihi: 30 Oca 2018

İĞNEADA LONGOZ ORMANLARINDA VE YILDIZ DAĞLARINDA DAHA ÇOK SONBAHARDA KARŞILAŞTIĞIMIZ GİZEMLİ, TEHLİKELİ VE BİR O KADARDA LEZZETLİ ÜRÜNLER YANİ MANTARLAR.


ASLINDA HER MANTAR YENİR BAZISINI İKİNCİ DEFA YEME ŞANSINIZ OLMAZ!

( Clathrus Ruber - Kafes Mantarı Zehirli Tür )


Yılzdız Dağları zenginlikleri saymakla bitmiyor. Bölgede yaşayan orman köylüleri sonbahar döneminde ciddi gelir elde ettiği mantar toplama faaliyetlerinde bulunuyorlar. Bölgede ticari değeri yüksek olan önemli mantar türleri bulunuyor.


Doğa paylaşmaktan vazgeçmiyor.

Ayı mantarı, İstiridye Mantarı, Kanlıca, Dedeman, Borazan Mantarı, Kazayağı, Dede sakalı, Sezar Mantarı...

Bu mantarlar bir harika dostum.

Saymakla bitmiyor.

Sabah kahvaltıdan sonra yanınıza sepetinizi, ufak bir çakı, fotoğraf makinesi ve aperitif yiyecekler alıp yola çıkıyoruz.


Mantar avına çıkmadan önce size önemli bir uyarıda bulunmamız gerekiyor. "Gezeceğiniz bölgeyi bilmiyor ve mantarları tanımıyor iseniz yanınızda kesinlikle uzman birisi olması gerekmektedir."

Amacınız mantarları keşfetmek ise bununla ilgili güzel bir kitap var " TÜRKİYE'NİN MANTARLARI - 1 JİLBER BARUTÇİYAN "temin etmenizde size fayda sağlayacaktır.



Ormanın derinliklerinde yürümek, etrafı kolaçan etmek, bulduğun mantarları analiz etmek ve tanımak sonrasında ise doğru şekilde toplamak gerekiyor. Özellikle sepetinizde fazla yer kaplamaması için yenmeyen kısımları olan bacak( sap ) bölümleri kesilip toprakta bırakılması gerekmektedir.


Bu arada mantar zehirlenmelerinde tedavisi mümkün değildir. Karaciğer yetmezliği oluştuğundan ciddi bir tehlikesi de bulunmaktadır.

( Craterellus Cornucopioides - Borozan Mantarı )



( Polyporus Squamosus - Pullu Mantar )



( Macrolepiata Procera - Dedeman Mantarı )



( Boletus Edulis - Ayı Mantarı )

İğneada'da karşılaşacağınız ve toplamaktan, pişirmekten ve tadına bakmaktan memnun kalacağınız özel mantarları paylaştık.

Bu zamana kadar topladığımız mantarlardan herhangi bir zehirlenme durumu ile karşılaşmadık. Aynı zamanda mantar toplamak için yeterli vaktiniz olmuyor ise İğneada'da akşam üzeri mantar pazarları kuruluyor. Dilerseniz oradan taze ve lezzetli mantarları satın alabilirsiniz.


Rehber

Halil İbrahim Aydın

2.864 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page